Maliebaan (fantasie). 1758
Prent, verzorgd door Vincent Lauresz. van der Vinne II (1686 - 1742), oorspronkelijk bedoeld als boekillustratie voor 'Vervolg der Leerzame Zinnebeelden, Spiegel der Boetvaardigheid en Genade en eenige Stichtelijke Gezangen' door de mennoniet Adriaan Spinniker te Haarlem. Dit boek is aldaar uitgegeven in 1758 bij Jan Bosch. Mogelijk dateert de prent al uit 1714.
Let op
1. De weergegeven hagen tonen veel overeenkomsten met die langs de maliebaan te Brussel (zie prent van Romeyn de Hooghe uit ca. 1685)
2. Van deze prente bestaat ook een versie in spiegelbeeld. Zie elders in dit album.
3. De metershoge paal in het midden van de baan is vermoedelijk ontsproten aan de fantasie van de graveur of betreft het de maliepaal die anders achter de pilaar zou staan. Er zijn geen maliebanen bekend met een dergelijke paal in het midden. Het kan ook geen croquet zijn (zoals gesteld door het Rijksmuseum): de oudste vorm van croquet is malie met tussen de stukken meerdere passes en die zijn hier niet afgebeeld. Croquet wordt bovendien op gras gespeeld (en niet op een baan met rabatten) en een croquetspeler maakt nooit een full swing.
Gravure op papier. Plaatrand 102 x 126 mm
Rijksmuseum, Amsterdam (RP-P-OB-62.330), verworven in 1816
Bron: Cees van Woerden, Geert & Saar Nijs
Download
Afbeelding als boekillustratie (zie bijlage; jpg, 496 KB)