C.H. Alison

Biografische gegevens:

Charles Hugh Alison (5 maart 1883 - 20 oktober 1952) was een Britse golfbaanarchitect. Alison werkte voornamelijk samen met Harry Colt en John Morrison, met wie hij in 1928 Colt, Alison & Morrison Ltd oprichtte. Hij werkte ook verschillende keren samen met Alister MacKenzie.

Alison's ontwerpstijl verschilde aanzienlijk van die van zijn partner Colt. Beiden onderschrijven uiteraard de strategische ontwerpschool waar Colt zelf zo veel aan heeft gedaan, maar een nauwkeurige inspectie van enkele van Alisons golfbanen laat zien dat hij een strengere beoordelaar van golfvaardigheid is dan zijn mentor.

Alisons negenjarige verblijf in de VS zorgde ervoor dat hij meer dan twintig nieuwe golfbanen ontwierp, maar zijn grootste invloed zou voelbaar zijn in Japan, waar hij tijdens een drie maanden durend bezoek in 1930 een erfenis neerlegde die even belangrijk was als de beroemde Australische reis van Alister MacKenzie. Tokyo Golf Club was de eerste aanblik die de opkomende Japanse golfwereld te zien kreeg van de grote, kronkelige bunkers waar Alison de voorkeur aan gaf, en die in dat land bekend werden als 'Alison's'.

Alison's omzwervingen gingen door gedurende de jaren dertig en terwijl hij in 1930-31 in Azië was, vernieuwde hij de Royal Selangor-cursus in Kuala Lumpur, die in 1893 was opgericht. Hij werkte ook in landen als Marokko, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Ook was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van GC De Wildhoeve, waar na de oorlog de Haagsche G&CC zou gaan spelen [golfproperty.com].

In WOI en WOII werkte Alison aan het ontcijferen van vijandelijke codes.

(Bestuurs)functies:

Periode Club Functie
1934Amsterdamsche GCArchitect
1939De WildhoeveArchitect


Golfresultaten:

Jaar Dutch
Open
Internationaal
Amateur
Nationaal
Open

Artikelen/foto's