L. van Limburg Stirum

Biografische gegevens:

Leopold Graaf van Limburg Stirum (1882-1943) een van de oprichters van de Noordwijkse Golfclub, woonde op het landgoed Offem in Noordwijk, een landgoed sinds 1813 in het bezit van zijn familie. Anno 1990 is het er nog steeds: een gebied van 30 ha bos- en weidegronden, een landschap vormend, dat men eerder in het oosten van ons land verwacht aan te treffen dan in de randstad. Men ervaart de rust die op Offem heerst dan ook bijna als onecht. Leopold van Limburg Stirum heeft zich met hart en ziel ingezet voor de golfsport in Noordwijk. Hij was een van de voorzitters (tot 1942) van onze club en wordt door oud-caddie Kees Cramer, die hem nog gekend heeft, beschreven als een vriendelijke en voorname verschijning, een man met een natuurlijk overwicht op de mensen in zijn omgeving.

Zijn betrokkenheid met de Noordwijkse Golfclub was intens: hij ook was weer een van degenen die in de twintiger jaren zorden dat ten zuiden van de oude baan 9 nieuwe aangelegd werden. De 18 holes baan strekte zich hiermee ongeveer uit tot de plaats waar nu de Quarles van Uffordweg loop.

De oud-caddie Jan Plug weet zich nog te herinneren, dat de bladergrond, afkomstig uit de vijvers van Offem, gebruikt werd als toplaag voor de greens van de nieuwe 9 holes.

De vijvers zijn er nog, het kasteel Offem is verdwenen. Graaf Leopold – die in 1943 overleed – werd in de oorlogsjaren gedwongen naar Den Haag te verhuizen en zijn zoon Frans Willem, die het kasteel na de oorlog uitgewoond aantrof, liet het afbreken en bouwde een landhuis op een andere plek.

Zijn weduwe de huidige bewoonster van Offem, gravin van Limburg Stirum, die van Belgische afkomst is, heeft haar schoonvader nooit gekend. Zij was zo vriendelijk om ons de foto af te staan van Leopold van Limburg Stirum, gezeten achter het stuur van een cabriolet. Zijn naam en die van het landgoed Offem leven voort in de jaarlijke wedstrijden om de van Limburg Stirumbeker en de Offembeker.


(Bestuurs)functies:

Periode Club Functie
1936-1941Noordwijkse GCVoorzitter


Golfresultaten:

Jaar Dutch
Open
Internationaal
Amateur
Nationaal
Open
Artikelen/foto's: