Jan Griffier

Biografische gegevens:

Jan Griffier (Amsterdam, ca. 1650 - Londen, 1718) was een Nederlands kunstschilder uit de periode van de Gouden Eeuw. Hij vervaardigde vooral (italianiserende) landschappen, maar ook stadsgezichten. Hij was een groot deel van zijn leven actief in Engeland.

Over zijn geboortejaar bestaat veel onduidelijkheid; bronnen variëren daarin van 1645 tot 1656. Een vermelding in het Album studiosorum van de Academie in Leiden geeft in 1700 zijn leeftijd als 48 jaar oud. Jan Griffier werd in het vak opgeleid door Roelant Roghman. Hoe hij bij deze schilder terechtkwam, blijkt uit een levendig verslag van Griffiers leven door Arnold Houbraken in diens werk De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen. In Amsterdam verkeerde hij in de omgeving van gerenommeerde schilder als Rembrandt, Ruisdael, Lingelbach en Saftleven, wier werken hem inspireerden en beïnvloedden.

In het kielzog van zijn vriend de landschapsschilder Jan Looten trok hij naar Engeland waar hij voor en met hem werkte en verdere instructie onderging. Het ging hem goed en na verloop van tijd kocht hij een jacht waarop hij met zijn gezin ging wonen. Toen hij met het schip echter een oversteek naar Holland waagde, leed hij schipbreuk, waarbij hij al zijn bezittingen, waaronder vele kunstwerken, verloor. Het gezin overleefde echter en vervolgens bleef Griffier voor een periode van tien jaar in Holland. Hij vestigde zich in Rotterdam en kocht opnieuw een boot, waarop hij al schilderend met zijn gezin rondvoer. Rond 1707 vertrok hij opnieuw met zijn boot naar Engeland, maar liet voor de zekerheid zijn andere gezinsleden met een ander schip de oversteek maken. Hij kwam veilig aan en overleed in Londen in 1718.

Jan Griffier was de vader en leermeester van Robert en Jan Griffier. [wikipedia]

Jan Griffier, River Scenery in Winter
Herkomst: Statens Museum for Kunst, Denmark

Schilder: Jan Griffier I

Datering: 1660 – 1718

Techniek: Olieverf op koper

Gesigneerd: GRIFFIER (Rechtsonder)

Afmeting: 42cm (h) x 54cm (w)

Bijzonderheden: aangekocht in 1848

Literatuur:


Voor details:
Lees volledige artikel
Jan Griffier I, IJsgezicht
Titel: IJsgezicht

Schilder: Jan Griffier I


Herkomst: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen


Datering: 1710-1719


Techniek: Olieverf op koper


Afmeting: 50,5 x 65 cm


Bijzonderheden: Tussen 1550 en 1850 waren de winters in onze contreien buitengewoon streng en de zomers relatief koel. Weerkundigen noemen deze periode terecht de ‘kleine ijstijd’. Dankzij sneeuwlandschappen en ijsgezichten van Hollandse schilders als Jan Griffier I kunnen we ons een beeld vormen van de ijskoude winters die ons vandaag bespaard blijven. In IJsvermaak kleurt de lucht grijs en roze. Het vriest dat het kraakt. Jong, oud, arm en rijk zijn massaal vanuit de stad naar de bevroren vijver gekomen om zich op het ijs te begeven. Overal zwieren mensen heen en weer. Anderen sleeën. Een rijke familie maakt een pleziertochtje in een arrenslee. Links kan je een ijsschuit zien waarmee enkele figuren ijszeilen. Vooraan doet een man zijn schaatsen aan. Een andere heer draagt een colfstok. Het colfspel was in die tijd zo populair dat het heel het jaar door gespeeld werd, ook in de winter op het ijs. Aan de rand van de vijver staan kleine stalletjes met allerhande lekkernijen. De vrieskou lijkt best leuk, maar heeft ook onaangename gevolgen. Rechts gaat een vrouw met een mand vol eieren hard onderuit. Enkele schaatsers helpen haar overeind. Bovendien hebben heel wat mensen lange stokken bij waarmee ze zich kunnen redden als ze door het ijs zakken. Ze bevinden zich immers op glad ijs.


Literatuur:


Voor details:


Lees volledige artikel
Jan Griffier I, Winter scene with skaters and colf players
Titel: Winter scene with skaters and colf players


Herkomst: Hallwylska museet Zweden


Schilder: Jan Griffier


Datering: 1650 - 1718


Techniek: Olieverf op koper


Afmeting: 43 x 55 cm


Bijzonderheden: 

Literatuur:
Voor details:
Lees volledige artikel
Jan Griffier I, Wintervermaak

Wintervermaak door Jan Griffier I (1651/1652 - 1718)

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen

Bron: Do Smit

Lees volledige artikel
Jan Griffier, A frozen river landscape with figures playing colf by a village
Circle of Jan Griffier (Amsterdam, 1652 - 1718, London), A frozen river landscape with figures playing colf by a village
Oil on panel. 7 1/4 x 10 in. / 18,5 x 25,5 cm
Provenance
• With The Brod Gallery, London.
Auctions
• Christie’s, closed 5 December 2007 | Live Auction 5311, Old Master & British Pictures & Old Master Drawings. Estimate
GBP 1,500 - GBP 2,000;
Price realised GBP 5,625.
Source: Do Smit

Lees volledige artikel