Jan Griffier

Biografische gegevens:

Jan Griffier (Amsterdam, ca. 1650 - Londen, 1718) was een Nederlands kunstschilder uit de periode van de Gouden Eeuw. Hij vervaardigde vooral (italianiserende) landschappen, maar ook stadsgezichten. Hij was een groot deel van zijn leven actief in Engeland.

Over zijn geboortejaar bestaat veel onduidelijkheid; bronnen variëren daarin van 1645 tot 1656. Een vermelding in het Album studiosorum van de Academie in Leiden geeft in 1700 zijn leeftijd als 48 jaar oud. Jan Griffier werd in het vak opgeleid door Roelant Roghman. Hoe hij bij deze schilder terechtkwam, blijkt uit een levendig verslag van Griffiers leven door Arnold Houbraken in diens werk De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen. In Amsterdam verkeerde hij in de omgeving van gerenommeerde schilder als Rembrandt, Ruisdael, Lingelbach en Saftleven, wier werken hem inspireerden en beïnvloedden.

In het kielzog van zijn vriend de landschapsschilder Jan Looten trok hij naar Engeland waar hij voor en met hem werkte en verdere instructie onderging. Het ging hem goed en na verloop van tijd kocht hij een jacht waarop hij met zijn gezin ging wonen. Toen hij met het schip echter een oversteek naar Holland waagde, leed hij schipbreuk, waarbij hij al zijn bezittingen, waaronder vele kunstwerken, verloor. Het gezin overleefde echter en vervolgens bleef Griffier voor een periode van tien jaar in Holland. Hij vestigde zich in Rotterdam en kocht opnieuw een boot, waarop hij al schilderend met zijn gezin rondvoer. Rond 1707 vertrok hij opnieuw met zijn boot naar Engeland, maar liet voor de zekerheid zijn andere gezinsleden met een ander schip de oversteek maken. Hij kwam veilig aan en overleed in Londen in 1718.

Jan Griffier was de vader en leermeester van Robert en Jan Griffier. [wikipedia]

Jan Griffier I, A winter landscape with figures skating and merrymaking by a tavern - 1642/1718
Titel: IJsgezicht

Schilder: Jan Griffier I


Herkomst: Leggatt Brothers, London


Datering: 1642-1718

Techniek: Olieverf op koper


Afmeting: 51,3 x 58,7 cm


Bijzonderheden:

Jan Griffier de Oudere verdeelde zijn carrière tussen Nederland en Engeland, waar hij vogelperspectief topografische voorstellingen en imaginaire Rijnlandse valleiscènes schilderde. Tot zijn mooiste werken behoort een reeks winterscènes op koper. De stijl van de kostuums, waaronder de fontange-hoofdtooien die door sommige elegant geklede vrouwen worden gedragen, duidt erop dat deze Winterscène met schaatsende figuren waarschijnlijk rond 1700 werd gemaakt. Rond 1695 verliet Griffier Londen voor Nederland, waar hij tot 1704 verbleef. Hij woonde op zijn jacht en reisde door het land op zoek naar inspiratie.


Het schilderij komt voort uit een traditie van winterlandschappen die werd ontwikkeld door de schilder uit Kampen, Hendrick Avercamp (1585-1634) in het begin van de zeventiende eeuw. De periode van het midden van de zestiende tot het midden van de negentiende eeuw wordt vaak aangeduid als een "Kleine IJstijd", waarin strenge winters ervoor zorgden dat kanalen en waterwegen regelmatig bevroren. De Nederlanders maakten van de nood een deugd en werden bedreven schaatsers. Ze speelden colf (de voorloper van golf) op het ijs en bouwden zelfs ijsjachten, waarvan er een te zien is in de verte, in het midden van Griffiers schilderij.


Griffier kiest een hoog standpunt om ver in de verte te kijken over een bevroren waterweg in een vlak landschap. Een zachte roze gloed aan de horizon duidt op een winterse zonsondergang. Rechts bevindt zich een versterkt dorp met daarachter een grotere stad; links staat een elegant, omgracht kasteel, zoals die vandaag de dag nog steeds in het Nederlandse en Belgische landschap te vinden zijn. Griffier toont een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving: van de deftige dame in haar slede, begeleid door een bediende in een rode jas, tot de kinderen die vrij zijn van school en schaatsen op de gracht, gadegeslagen door hun meester, tot de eendenjager die huiswaarts keert, en de drinkebroers in de herberg, waar het haardvuur warmte uitstraalt. In de verte, bij de ijsjacht, speelt een groep mannen colf op het ijs: hoewel deze figuren slechts 5 mm groot zijn, zijn hun bewegingen duidelijk herkenbaar.


IJskermissen waren een kenmerk van de winters in de zeventiende eeuw. Sommige waren groot, zoals het evenement dat in 1683 op de Theems in Londen werd gehouden. Vaker waren het kleinschalige, informele bijeenkomsten, waarbij enkele kraampjes op het ijs verschenen om de feestvierders van eten en drinken te voorzien. Het landschap is met grote subtiliteit geschilderd en roept de ijzige atmosfeer op, waarin het vochtige winterlicht de velden en heggen in een zilverachtige waas hult. Verspreid over de velden staan standerdmolens, die konden worden gedraaid zodat de wieken in de wind stonden.


De gladde koperplaat – een duurder schilderoppervlak dan paneel – stelt Griffier in staat om met miniaturistische verfijning te werken. Hij bereikt een grote dieptewerking door warme kleuren in de voorgrond te gebruiken, zoals de rode accenten in de kleding en de rijke bruinen en gebrande siennatinten van de vrolijke, door vuur verlichte groep linksvoor. Dit vervaagt geleidelijk in grijze en zilveren tinten voor het midden- en achterplan. Het schilderij toont de Nederlandse samenleving als een harmonieuze en energieke gemeenschap, die volop geniet van de winterse geneugten.


Literatuur:


Voor details:

Lees volledige artikel
Jan Griffier, River Scenery in Winter
Herkomst: Statens Museum for Kunst, Denmark

Schilder: Jan Griffier I

Datering: 1660 – 1718

Techniek: Olieverf op koper

Gesigneerd: GRIFFIER (Rechtsonder)

Afmeting: 42cm (h) x 54cm (w)

Bijzonderheden: aangekocht in 1848

Literatuur:


Voor details:
Lees volledige artikel
Jan Griffier I, IJsgezicht
Titel: IJsgezicht

Schilder: Jan Griffier I


Herkomst: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen


Datering: 1710-1719


Techniek: Olieverf op koper


Afmeting: 50,5 x 65 cm


Bijzonderheden: Tussen 1550 en 1850 waren de winters in onze contreien buitengewoon streng en de zomers relatief koel. Weerkundigen noemen deze periode terecht de ‘kleine ijstijd’. Dankzij sneeuwlandschappen en ijsgezichten van Hollandse schilders als Jan Griffier I kunnen we ons een beeld vormen van de ijskoude winters die ons vandaag bespaard blijven. In IJsvermaak kleurt de lucht grijs en roze. Het vriest dat het kraakt. Jong, oud, arm en rijk zijn massaal vanuit de stad naar de bevroren vijver gekomen om zich op het ijs te begeven. Overal zwieren mensen heen en weer. Anderen sleeën. Een rijke familie maakt een pleziertochtje in een arrenslee. Links kan je een ijsschuit zien waarmee enkele figuren ijszeilen. Vooraan doet een man zijn schaatsen aan. Een andere heer draagt een colfstok. Het colfspel was in die tijd zo populair dat het heel het jaar door gespeeld werd, ook in de winter op het ijs. Aan de rand van de vijver staan kleine stalletjes met allerhande lekkernijen. De vrieskou lijkt best leuk, maar heeft ook onaangename gevolgen. Rechts gaat een vrouw met een mand vol eieren hard onderuit. Enkele schaatsers helpen haar overeind. Bovendien hebben heel wat mensen lange stokken bij waarmee ze zich kunnen redden als ze door het ijs zakken. Ze bevinden zich immers op glad ijs.


Literatuur:


Voor details:


Lees volledige artikel
Jan Griffier I, Winter scene with skaters and colf players
Titel: Winter scene with skaters and colf players


Herkomst: Hallwylska museet Zweden


Schilder: Jan Griffier


Datering: 1650 - 1718


Techniek: Olieverf op koper


Afmeting: 43 x 55 cm


Bijzonderheden: 

Literatuur:
Voor details:
Lees volledige artikel
Jan Griffier I, Wintervermaak

Wintervermaak door Jan Griffier I (1651/1652 - 1718)

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen

Bron: Do Smit

Lees volledige artikel
Jan Griffier, A frozen river landscape with figures playing colf by a village
Circle of Jan Griffier (Amsterdam, 1652 - 1718, London), A frozen river landscape with figures playing colf by a village
Oil on panel. 7 1/4 x 10 in. / 18,5 x 25,5 cm
Provenance
• With The Brod Gallery, London.
Auctions
• Christie’s, closed 5 December 2007 | Live Auction 5311, Old Master & British Pictures & Old Master Drawings. Estimate
GBP 1,500 - GBP 2,000;
Price realised GBP 5,625.
Source: Do Smit

Lees volledige artikel
Jan Griffier, Winter Scene
Herkomst: National Trust, Ardress House (247851), On loan from a private collection
Schilder: Jan Griffier I (c.1652 – 1718)
Titel: Winter Scene

Techniek: olieverf op koper
Afmeting: 37 x 49.5 cm

Bron: Do Smit
Lees volledige artikel