H. Breuninghoff

Biografische gegevens:Artikelen/foto's:

H. Breuninghoff en echtgenote. Ca. 1870

In 1870 publiceerde H. Breuninghoff, hoofdonderwijzer te Abcoude, in het tijdschrift 'Nieuwe bijdragen ter bevordering van het Onderwijs en de Opvoeding' een artikel waarin hij vertelde over een traditie: De eerste colfpartij zou zijn gespeeld op 26 december 1297 ter herinnering aan de moord op Floris V (1296) en sindsdien gedurende lange tijd jaarlijks herhaald. Dit verhaal is overgenomen door Jan ter Gouw in het laatste deel van zijn De Volksvermaken (1871) en gedurende de gehele 20e eeuw heeft men hierin geloofd. Het heeft zelfs geleid tot de herintroductie van deze traditie. Maar het verhaal kreeg pas echt vleugels toen de colfhistoricus Steven J.H. van Hengel het in 1985 wereldwijd verspreidde in zijn gezaghebbende boek Early Golf.

Breuninghoff zal zijn geïnspireerd door nationalistische motieven, want zijn bronnen zijn nooit teruggevonden. Ook enkele details uit zijn verhaal konden niet waar zijn en thans wordt algemeen aangenomen dat Breuninghoff de colf-, kolf- en golfwereld postuum een aardige poets heeft gebakken.

De foto van de echtgenote is gemaakt door A. Greiner Phot. te Amsterdam. Of ook de foto van Breuninghoff zelf daar gemaakt is, is onzeker.

Bron: Arnout Janmaat

Lees volledige artikel
H. Breuninghoff Nieuwe bijdragen ter bevordering van het Onderwijs en de Opvoeding Het kolfslaan - 1870
Lees volledige artikel